Zdroj: ulpan.cz

Ulpan uvádí… Etgar Keret – mistr šokujících minipříběhů

9. 4., 19 h, Langhans – Centrum Člověka v tísni, Vodičkova 37, Praha 1

Světově proslulý izraelský spisovatel Etgar Keret se proslavil především svou povídkovou tvorbou, je však také autorem filmových scénářů, komiksů či básní. Je jedním z nejvýraznějších představitelů střední generace a zároveň patří k nejkontroverznějším autorům. Jeho tvorba bývá přirovnávána ke Kafkovi či Vonnegutovi. Keretovy příběhy se hemží frázemi, známými symboly i množstvím klišé, které ironizuje svým typicky černým humorem. Propojuje snové a fantaskní představy s drsnou a často depresivní realitou Izraele. Motorem jeho humoru je současný každodenní izraelský kolotoč, kde se žije naplno za jakýchkoliv okolností.

O Etgaru Keretovi bude hovořit jeho překladatelka do slovenštiny Silvia Singerová, chybět nebudou ani ukázky z Keretovy filmové i literární tvorby.

V češtině a slovenštině vyšly tyto tituly: Létající Santini (G+G, Praha 2005), Zrazu klope ktosi na dvere (Artforum, Bratislava, 2012) v současnosti se připravuje k vydání český překlad Najednou někdo klepe na dveře (G+G, 2014) a Sedem dobrých rokov (Artforum, 2014)

Přednášející Silvia Singerová je absolventkou oborů hebraistika – etnologie na FF UK. Působí jako lektorka hebrejštiny v pražském Ulpanu a pracuje v Židovském muzeu v Praze. Překládá Kereta do slovenštiny a je také velkou fanynkou jeho tvorby. Zajímá se o současný Izrael, moderní hebrejštinu, židovskou identitu a staré hebrejské tisky.

Ulpan uvádí…  je nový projekt pražského Ulpanu. Série přednášek přiblíží posluchačům izraelskou kulturu i různé aspekty života v Izraeli. Každý měsíc jiné téma a jiný přednášející. Přednášky ohlášené na tento semestr jsou věnovány převážně izraelské literatuře a filmu. Přednášky pořádáme pro zájemce z řad široké veřejnosti a proběhnou v českém jazyce (není-li uvedeno jinak).

Vstup zdarma.

Projekt je realizován za podpory Velvyslanectví Státu Izrael.

www.ulpan.cz

POZVÁNKA v PDF zde!

 

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Zkorumpovaný bojovník proti korupci

Další článek

Interview s Tamarou Moyzes