Rok 2016 se loučí. Poslední dny mnozí využívají k bilancování a hodnocení. A trošku tomu bude i v tomto článku. Za celý rok se v České republice vystřídalo mnoho izraelských umělců. Každý měsíc hned několik nezapomenutelných kulturních akcí. Na které by se nemělo zapomenut? Co si poslechnout ve dnech volna? Po jaké knize sáhnout? Tady je pár tipů roku 2016.

Leden

OffLines

Projekt dvou muzikantů původem z Izraele. Yinon Muallem hraje na perkuse a dnes žije v Istanbulu. Jeho podstatně mladší kolega, pianista Guy Muntus, žije v New Yorku. Spojil je zajímavý hudební projekt OffLines. V něm jde ruku v ruce jazz a tradiční východoevropské rytmy. V lednu byli v Praze a poslechnout si něco z jejich tvorby můžete zde.

offlines

Únor

Humans of…

Komunity Humans of jsou dnes běžnou částí sociálních sítí. Jak žijí lidé v Paříží, v New Yorku, v Moskvě, v Tokiu… Denně přibývají příběhy lidí. Příběhy o životě, které jsou úsměvné i mrazivé. A komunity Humans of fungují i v místech, kde je ke klidné idylce daleko. Humans of Afganistan, Human of Syria… V tomto únorovém článku jich najdete dost. A skoro po roce můžete srovnávat.

snimek-obrazovky-2016-12-31-v-19-13-26

Březen

Syrská love story

Filmový dokument, který na jaře získal hlavni cenu festivalu Jeden svět. O rodině syrských politických aktivistů. Ámer a Raghda. Ti střídavě pobývají ve vězení a doma se svými malými dětmi. Před nebezpečím se jim podařilo utéct do Francie, ale ani tady nepřestávají se svými aktivitami. Film je k vidění na kanále YouTube, ale v nepříliš dobré kvalitě. Najít kvalitnější verzi se jistě podaří na stránkách umožňujících legální stahovaní.

facebook_header

Duben

Rona Stern

Umělkyně Rona Stern vystavovala na jaře v České Republice už po několikáté. Ve své tvorbě spojuje minulost a současnost a často jde mnohem dál. S lehkostí, vtipem a nadsázkou dokáže spojit taky minulost a dálnou budoucnost. Klasické umělecké postupy a do toho prvky sci-fi. To je Rona Stern.

3_670

Květen

Tančící Arabové

Palestinský spisovatel Sajjid Kašua patří k několika málo autorům, kteří se ve své tvorbě věnují izraelsko – palestinskému konfliktu. Podle jeho románu Tančící Arabové byl natočen film Když Arabové tančí. Režíroval ho Eran Riklis a i díky němu dnes víme o původní předloze. Krásném románu o chlapci z arabské čtvrti, který se snaží získat místo na slunci v židovské komunitě. Takovéto téma přímo láká ke srovnání mentality zástupců obou národů. A nutno podotknout, že autor si ani v jednom z případů přílišné servítky nebere.  Kniha Tančící Arabové není žádnou novinkou, ale až díky filmovému úspěchu je dnes, v českém překladu, lehce k dostání na pultech knihkupectví či na internetu.

020516_sayed_kashua_credit_karl_gabor-1178x560

Červen

Izrael a Karlovy Vary

Letní dny v Karlových Varech patřili z velké části taky izraelským filmům. Hned čtyři filmy předvedly, kudy se ubírá izraelská kinematografie. Po kterých filmech sáhnout za dlouhých zimních večerů? Film Barash vypráví o dvou dívkách. Jedna je mladá a temperamentní, a to ve všech myslitelných směrech. Druhá je zakřiknutá a touží se stát hvězdou každé společnosti. Spolu zažívají dobrodružství, rebelii, vzájemně objevují svou sexualitu.. Jde ale unést všechnu jinakost? Písečná bouře diváky zase přenese do tradičního života v osadách. Zákon, který platí pro všechny. Není třeba o něm diskutovat, ale jak to bývá, ke všemu je potřeba přistupovat individuálně. A co teprve, když je v hlavní roli láska. Film Rabin je spíše dokument. Podrobně popisuje osudné chvíle mírové konference v roce 1995. Na ulici byl zavražděn izraelský prezident Jicchak Rabin Za jeho smrtí stála skupina ultraortodoxních židů. Snímek Týden a den se zase věnuje naprosto běžnému tématu. Zažívá ho denně mnoho rodičů. Přijdou o své jediné dítě. I přes velkou bolest je ale potřeba jít dál a vrátit se do normálního života. Každý to řeší po svém. Více si o filmech a jejich tvůrcích můžete připomenout v červnovém článku zde.

maxresdefault

Červenec

Victoria Hanna

Rapující maminka tří dětí. Pochází z Jeruzaléma z ortodoxní rodiny. Duchovní texty ji provázely celým mládím. Dnes se je snaží předávat poměrně nezvyklým způsobem. Zpěvem. Tedy vlastně rapem. Ten povýšila na skutečnou vědu. Jako hlasová odbornice dokonce vede semináře zaměřené na pěveckou techniku. A kromě toho si občas zazpívá třeba s Bobby McFerrinem. V Česku byla v červenci na Colors of Ostrava, nebylo to ale poprvé a doufejme, že ani naposled.

 

Srpen

Případ pohřešovaného

Dror MIshani se rychle etabloval mezi populární autory detektivek. Nejen ty severské či britské paří mezi top. Kniha Případ pohřešovaného byla v létě přeložena do češtiny. Tuzemský čtenář si tak může vychutnat promyšlený případ zmizení šestnáctiletého chlapce. Je to vražda nebo únos? Každých deset stran můžete podezřívat někoho jiného. Skutečného pachatele si ale autor nechává až na úplný konec.

9788025716076

Září

La Gitana

Izraelská perkusionistka Liron Meyuhas navštívila Českou Republiku už několikrát. Naposledy na podzim. Ve svém hudebním projektu La Gitana spojuje netradiční rytmy mnoha zemí a národností. Jejím hlavním nástrojem je Hang drum. Kovová mísa, která při pouhém doteku vydává téměř relaxační zvuk. Kromě toho hraje na nejrůznější bubínky, které si přivezla ze svých cest po celém světě. Potřebujete v chladných dnech trochu sluce? Zkuste její písničky. Možná se i opálíte. Celé album k poslechu taky zde https://lironmeyuhas.bandcamp.com/album/silent-wind

Říjen

Kdo je, sakra, Kafka? Hanin kufřík

Na podzim vyšel v češtině román Kdo je, sakra, Kafka? Autorkou j izraelská spisovatelka Lizzie Doronová. Jak spolu vycházejí generace mladých Izraelců žijících klidným životem a přistěhovalci? A dokonce přistěhovalci před mnoha lety? Ano, myšleno jsou ti, kteří přežili holokaust. Konflikty, které zažívá nejedna izraelská rodina. Konflikty, které zažívá nejen z lidí, kteří se do Izraele přistěhují.

Další knihou, která byla v nepříjemném kontextu připomínána je Hanin kufřík. Vyprávění Jiřího Bradyho o sestře, která se z z koncentračního tábora nevrátila. Kniha je na trhu už poměrně dlouho a rozhodně stojí za přečtení. Pokud válčíte s časem, zkuste alespoň stejnojmenný filmový dokument.

Listopad

Asaf Avidan

Před lety založil kapelu The Mojos. Sklidil snad všechny úspěchy. Projel spoustu zemí a zažil skutečný život rockera. Dnes už je klidnější, na pódiu bývá sám jen akustickou kytarou. A vysokou laťku si drží stále. V listopadu byl v Praze. Po dvou letech. Příští koncert snad bude dřív. Do té doby si můžete hladivé rytmy užívat on line.

unnamed3

Prosinec

Izraelský šperk

SUPERMARKET 2016 . Přehlídka designerů z celého světa. Letos se zúčastnil i Izrael. Přijelo hned několik absolventu katedry designu šperku z univerzity Shenkar v Tel Avivu. I se svým profesorem Shaoronem Kerenem. Mladí umělci představili několik svých kousků z aktuálních kolekcí. A potvrdili, že izraelský design jde správným směrem. Teď už jsou zpátky ve svých ateliérech, ale pokud byste stále chtěli nakupovat, můžete. Autorka Vika Mayzel žije v Praze.

vika-mayzel-33

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Chanuka znovu roztančila Bahrajn

Další článek

I popeláři KOMWAG mají logo SHEKEL – smile!