O izraelském tanci už toho bylo napsáno mnoho. V posledních několika měsících se u nás vystřídalo hned několik výtečných tanečních souborů a choreografů. A několikrát bylo taky připomenuto jméno Ohad Naharin. A taky jeho taneční technika Gaga. Není divu, patří mezi nejvýraznější tvůrce své doby. Byl o něm natočen časosběrný dokument a v těchto dnech bude k vidění v českých kinech.

 

Kdo je Ohad Naharin? *1952

Dnes už je to celosvětově uznávaný choreograf, tanečník a pedagog. S tancem začal poměrně pozdě. Až okolo čtrnácti let. Ve dvaadvaceti se z něj stal profesionál. Začínal v proslulém Batsheva Dance Company. Jeho učitelkou byla legendární Marta Graham. Zářná kariéra nemůže začít lépe. Z Izraele se přesune do New Yorku. Tady přes deset let tančí, vyučuje a vytváří choreografie. A taky se seznámí se svou budoucí manželkou, tanečnicí a velkou oporou v manželství i profesním životě, Mari Kajiwarou. Společně se vrátí do Izraele. Ohad Naharin se stane šéfem Batsheva Dance Company. Vybuduje i vlastní soubor a taky se začne podrobněji zabývat taneční teorií. Vznikne taneční technika Gaga. Unikátní pohybový systém, který můžou praktikovat profesionální tanečníci a nejen ti. Technika Gaga je vhodná pro laiky, ale třeba i pro fyzicky postižené. Svou variabilitou a propracovaností podporuje rozvoj pohybového ústrojí a dnes je i oblíbenou terapeutickou metodou.

(www.squarespace.com)
(www.squarespace.com)

Tomer Heymann *1970

Režisér dokumentárních filmů se o tanec nikdy nějak zvlášť nezajímal. Vlastně vůbec. Jeho filmy se týkaly zcela odlišných témat. Byly o vztazích mezi obyvateli Izraele a Palestiny, o Arabech, kteří chtějí založit arabsko-židovskou školu, anebo o transsexuálech žijících na Filipínách. Tanec nikde. Dostal se k němu až náhodou. Bez jakéhokoli nadšení a spíš náhodou se ocitnul na představení, které připravil Ohad Naharin. A bylo rozhodnuto. Tento duh tance mu učaruje. A nápad je na světě. Další dokument bude o světoznámém choreografovi. To bylo před více než deseti lety. Tomer Heymann už byl v té době akceptovaný režisér. Ani pro něj ale nebylo snadné dostat se tanečníkovi “pod kůži“. Přicházelo odmítnutí za odmítnutím. A to několik let. Nakonec se ale tanečník nechal přesvědčit. Natáčení trvalo osm let. Objeví se v něm celá řada archivních materiálů. Třeba zážitky z vojenské služby, z první cesty do New Yorku, ze svatby s osudovou ženou i neskonalý smutek z jejího předčasného úmrtí. Umělcova přísnost, ale taky laskavost a pochopení. Získat finance na natáčení nebylo jednoduché. Bylo potřeba zřídit účet a natočit videa, která měla dárce přesvědčit, že příspěvku na tento projekt nebudou litovat. Jednou z hvězd, která se na sbírce podílela byla Natalie Portman. Dokument Mr. Gaga měl premiéru už loni. Do České republiky se dostává teď a promítnut bude hned v několika kinech.

(www.tomerheymann.com)
(www.tomerheymann.com)

 

  1. června – Plzeň, Moving Station, 20:00
  2. června – Brno, Univerzitní kino Scala, 21:00
  3. června – Hradec Králové, Bio Central, 20:00
  4. června – Liberec, Kino Varšava, 20:00

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Anomie

Další článek

Respect festival v Holešovicích. Rapovat bude dcera rabína Victoria Hanna