Výstaviště v pražských Holešovicích, malebná louka u ulice Bruselská a k tomu výhled do Stromovky. Krásné prostředí a krásný festival. Respect festival. Tradiční přehlídka world – music z celého světa se letos koná už po dvacáté!

 

Prastaré texty, divoký rap a Victorie Hanna

Festival se pyšní označením “přehlídka world-music s nejdelší tradicí u nás“. A tak není divu, že se jim i letos podařilo oslovit výrazné umělce. Mnozí do České republiky zavítají poprvé. Někteří jsou tu stálými hosty. Například izraelská zpěvačka a rapperka Victoria Hanna. A Respect festival je asi velkým lákadlem. Na koncert totiž přiletí ze Švédska a hned druhý den zamíří do Finska. Rodačka z Jeruzaléma bude v české republice už po několikáté. Loni zavítala na festival Colours of Ostrava. Zazpívala v Terezíně a taky vedla několikadenní workshop, který se zaměřoval na práci s hlasem a dikcí. Právě to je její obor. Od dětství totiž koktá. Problém s vyjadřováním ji přivedl ke zpěvu a následně k další formě – k rapu. A co je na ni tolik zvláštního? Rapuje prastaré hebrejské texty. Rozebírá hebrejskou abecedu nebo Píseň písní. A taky pochází z ortodoxní rodiny. Její otec byl rabín a ona sama měla velmi přísnou a nábožensky směřovanou výchovu. Mnozí ji zavrhují a nesouhlasí s tím, aby žena rapovala a už vůbec ne, aby k tomu používala vzácné texty. Na druhé straně je velký tábor jejich fanoušků. Koncertuje po celém světě a spolupracuje s významnými muzikanty. Například s Bobby McFerrinem či Mariannou Sadovskou. Na festivalu sakrální hudby v Dillí dokonce zpívala pro Dalajlamu. Maminka tří dětí se taky intenzivně věnuje pomoci všem, kteří mají problémy s vyjadřováním. Na svých hlasových kurzech pomáhá strachy, bloky a nedokonalosti v mluveném projevu odstraňovat pomocí zpěvu a hlubokých melodií.

 

Junun a tradice indické hudby

Další festivalové lákadlo je není hudební, ale filmové. Letos se můžou diváci těšit na dokument Junun. Prý to je nejodvážnější žánrové propojení posledních let. Má představit 20 nejvýraznějších osobností indické hudby. Proč právě indické? Na scénáři se totiž vekou měrou podílel izraelský hudebník a odborník na indickou hudbu Shye Ben Tzur. Podařilo se mu vedle sebe postavit muzikanty rozličných žánrů. Od tradičních zpěvů až po také tradiční, ale hřmotnou indickou dechovku. Námět přinesl kytarista skupiny Radiohead a slavný autor filmové hudby Johnny Greenwood. Režíroval Paul Thomas Anderson. Film měl premiéru v New Yorku loňský rok. Na Respect festivalu bude jeho premiéra česká.

 

Kompletní program Respect festivalu

Program sobota:
Radio Cos
Balanescu Quartet
Sirventès
Nahawa Doumbia
Junun

Program neděle:
Eric Marchand & Bojan Z
Iva Bittová & Čikori
United Vibrations
Victoria Hanna
Ali Farka Touré Band with Afel Bocoum & Mamadou Kelly

 

Respect festival – 17. a 18. 6., Praha, Výstaviště Holešovice www.respectfestival.cz

1 Komentář

  1. ronrogers
    12.7.2017 – 18 Tammuz 5777 v 05:38 — Odpovědět

    thanks

    1
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Dokument Mr. Gaga jako pocta slavnému choreografovi

Další článek

Další dávka hudby z Izraele. Zpěvačka Ester Rada i kapela Garden City Movement. Na Metronom festivalu v Holešovicích