Na konci března začne už 26. ročník Febiofestu.  Festival, dříve pořádaný téměř bez jakékoli finanční podpory, dnes patří mezi ověřené kulturní události, na které z chutí míří vyhlášení filmoví tvůrci celého světa. Letos bude představeno na 150 snímk. Filmy v různých metrážích, hrané, animované nebo dokumentární. Své zástupce má i Izrael. Uvedeny budou dva celovečerní snímky a jeden koprodukční krátký film.

 

Tel Aviv on fire

Palestinec žijící v Jeruzalémě, palestinská telenovela Tel Aviv v ohni, reálie z check- pointů, cílevědomý scénarista. Komedie i drama, které nabízí další pohled na tolik skloňované soužití Izraelců a Palestinců.

23.3. Cinestar Praha Anděl, 16:30

24.3. Cinestar Praha Anděl, 14:00

25.3. Cinestar Praha Anděl, 21:30

 

Hatzila

Tři bratři, smrt jejich otce, pohřeb v kibucu a setkání v obě, kdy nad severem Izraele opět létají rakety a mladí muži odchází do války. Nastoupit na frontu musí i jeden z bratrů. Jak se vypořádat s touhou po míru, s pocitem zodpovědnosti ke své rodné zemi, se svým mužstvím a s tím, co od mužů společnost očekává. Jsou toho všeho vůbec schopni? Scénář i režii autobiografického snímku obstaral Yona Rozenkier, který si ve filmu i společně se svými bratry zahrál. Na Febiofestu snímek i sám uvede.

25.3. Cinestar Praha Anděl, 21:15

28.3. Cinestar Praha Anděl, 15:30

29.3. Cinestar Praha Anděl, 19:00

First World Problems

Česko- izraelský koprodukční snímek natočený ve spolupráci tří českých režisérů a jednoho izraelského. Soubor čtyř krátkých snímků, ve kterých tvůrci upozorňují na problémy bohatého a rozvinutého světa. Těm, kteří se na této straně ocitají, připadají trable nepřekonatelné a závažné. Jak se na tato trápení koukají obyvatelé třetího světa?

24.3. Ponrepo, 20:30

25.3. Cinestar Praha Anděl, 17:00

26.3. Cinestar Praha Anděl, 21:30

 

Ani na letošním ročníku nebudou chybět dva hosté. Tím zahraničním bude oscarový režisér Bille August, českým hostem herečka Jiřina Bohdalová.

V posledních několika letech se zájmu festivalových návštěvníků těšila taky speciální sekce Culinary Cinema. Připravena je i letos.  Každý večer film pro milovníky jídla, který po projekci doplní speciální tematická večeře.

Letošní Febiofest probíhá od 21. do 29. března. Od 1. dubna se filmová přehlídka vypraví do kin v dalších regionech České republiky.

https://www.febiofest.cz/

FebioPIFF_znacka_pozitiv-cmyk

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Předjarní čtení o pomíjivosti trávy

Další článek

Šabat zachor