Zdroj: Shekel

Divné, co? Já, takový pravičák. Zavedení školného se přeci nejvíce brání levicoví lidé, reprezentovaní ČSSD a KSČM.

Nejsměšnější je, že se brání zavedení školného na vysokých školách, kde člověk studium skutečně zhodnotí a na budoucím trhu práce bude mít výborné vyhlídky. To je klasická investice do budoucna, do sebe.

Nejlepší je, že se nikdo neozývá proti placení školného v mateřských školkách. To je praxe již velmi rozšířená a používaná. Kde je nedostatek míst, tam se to řeší poplatkem. Ať už z důvodu, že se zřizovatel příslušné mateřské školky takto snaží zredukovat počet zájemců, nebo z toho důvodu, že se tento zřizovatel jednoduše snaží nedostatkovou situaci využít a přilepšit tak své pokladně. A dát dítě do mateřské školky a tím umožnit mamince chodit do práce je pro sociálně slabší rodinu určitě důležitější, než zabránit tomu, aby si dospělé dítko na studium vydělávalo nebo půjčovalo. Ale tady moc protestního křiku nevidím.

A co na školné já, jako občan, kterému by placení tohoto školného pro vlastní děti nedělalo žádný velký finanční problém? Samozřejmě, že proti placení školného na vysokých školách protestuji! Proč ho mám platit já, když to mohou zaplatit jiní, především zaměstnanci, ze svých daní? Pro své peníze si dokážu představit lepší užití. Peníze ušetřené za roční školné pro naše dvě děti nám se ženou umožní strávit nádhernou dovolenou na luxusním parníku ve Středomoří s All inclusive. Takže jsem proti školnému!

Podle veškeré logiky věci bych opravdu měl proti školnému protestovat. Nečiním tak však a volil jsem stranu, která se školným nemá problém. A takto volila většina lidí, ba skoro až ústavní většina. Je vidět, že většina našeho národa je rozumná a odpovědná a v duchu se omlouvám, co jsem si o Češích myslel, když jsem četl různé předvolební průzkumy.

Je skutečně nesmyslné, aby nějaká matka samoživitelka ze svých daní někomu úplně neznámému spolufinancovala studium. Ten někdo to studium v budoucnu dobře zhodnotí. A to je zase ta řeč o správně nastavené sociální síti. Kdo na studium nemá dnes, tam má právě stát zafungovat formou půjček nebo i dotací. A pokud je takový chudý student nadán, tak už samotné školnému se mu sníží o prospěchové stipendium. Krom toho se zřejmě vrátí praxe předrevolučních let, kdy firmy budou bojovat o techniky, kterých je už dnes málo. A za pozdější úpis tomu budoucímu technikovi budou financovat, nebo spolufinancovat studium.

Autor: Tomáš Flaška

Přečtěte si na stejné téma: Školné?

Přečtěte si také od autora: Prodejci elektroniky chtějí zdražit kvůli silnému dolaru

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Kostlivci mých kostí

Další článek

Vzpomínky Chanana Bachricha – kapitola X.